Virtualna resničnost (VR) in razširjena resničnost (AR) sta tehnologiji, ki sta v zadnjih letih doživeli izjemen razvoj in sta našli številne aplikacije tako v zabavni industriji kot tudi v poslovnem svetu. Zlasti v luči trenutne situacije s COVID-19 sta ti tehnologiji doživeli vzpon v popularnosti, saj so podjetja prešla na delo od doma ali na oddaljeno delo. Zaradi sposobnosti gradnje ogromnih, simuliranih okolij omogočata AR in VR organizacijam in posameznikom delo od doma, druženje in interakcijo z drugimi. Zato lahko pričakujemo, da bosta virtualna in razširjena resničnost v letu 2021 še naprej močno vplivali na številna podjetja.

Spodaj so navedeni najnovejši trendi v virtualni resničnosti:

  1. AR Avatarji Hitri tehnični napredki, kot so razvoj novega nabora orodij za umetno inteligenco, igralni motorji naslednje generacije in razširjena resničnost, nedvomno napovedujejo novo dobo umetno inteligentnih AR avatarjev. Personificiran AR agent je pogosto imenovan avatar. V Japonski že obstaja približno 4000 AR avatarjev, ki se uporabljajo za zabavo na YouTube, znani pa so kot virtualni YouTuberji ali VTuberji in spominjajo na anime like.
  2. Oddaljena pomoč Gre za funkcijo sistema Windows, ki omogoča podpornemu osebju, da pomaga oddaljenemu uporabniku (gostitelju). Pomočnik lahko na svojem računalniškem zaslonu spremlja gostiteljevo sejo sistema Windows s pomočjo oddaljene pomoči. To pomeni, da lahko uporabnik pošlje povabilo za pomoč po elektronski pošti, prek sistema Windows Messenger ali kot datoteko. Datoteka je priložena sporočilu, poslanemu pomočniku. Ko zaženete prilogo, se zažene program Oddaljena pomoč, ki nato uporabnika prosi za dovoljenje za povezavo. Po odobritvi lahko uporabnika pomagamo.
  3. Notranja navigacija prek AR Notranja navigacija je veliko težja za uporabo kot zunanja navigacija. Ko gre za zunanjo navigacijo, ljudje ne najdejo težav z uporabo, ker pametne ure in pametni telefoni zdaj prihajajo z vgrajenim GPS in zemljevidi. Notranji navigacijski sistem pa sestavljajo trije moduli: pozicioniranje, kartiranje in prikazovanje. Ker ima koordinate in zemljevide, je kartiranje edini preprost modul. Ta modul je preprosto nadgraditi in prilagoditi po svojih potrebah. Sledi modul za prikaz, ki je odgovoren za neposredno upravljanje AR modela. Odvisen je od natančnosti postavitve. Risba poti v 3D je preprosta, vendar je ujemanje virtualnih predmetov velik izziv. Rast in natančnost naraščata, ko se ARKit razvija. Ko gre za pozicioniranje, je nekoliko zastrašujoče. Do tega pride, ker ni zanesljive metode za določanje natančne lokacije notranjih uporabnikov, vključno s točnim nadstropjem. Natančna določitev lokacije je tudi težava.
  4. Sodelovanje AI z AR in VR V poslovnem svetu sta AR, AI in VR že dokazala svojo koristnost in obetavnost. Raziskovalci zdaj skušajo z njimi sodelovati, da bi razvili novo vrsto tehnologije. Realno zamenjevanje obrazov z uporabo mobilnih telefonov je ena od prednosti. To bi lahko privedlo do izboljšanih sposobnosti prepoznavanja obrazov in nadaljnjega razvoja visoko interaktivnega sveta.
  5. Uporaba mobilnega AR Mobilna razširjena resničnost se nanaša na AR sposobnosti vašega pametnega telefona, ki vam omogočajo, da ga vzamete s seboj povsod. AR tehnologija, imenovana tudi prostorsko računalništvo, je na voljo že več desetletij. Igra ‘Pokémon Go’ je najrelevantnejši primer tega. AR na mobilnih telefonih lahko vidimo tudi v obliki povečevalnih filtrov na Snapchatu in Instagramu. Poleg tega so številni trgovci, kot je IKEA, začeli uporabljati te filtre, da bi svojim strankam pomagali predstavljati svoje pohištvo v njihovih domovih pred nakupom. Google in Apple sta za uporabnike Androida in iOS izdala številne nove izdelke za razširjeno resničnost (AR).
  6. 5G bo pospešil evolucijo AR in VR Široko razširjenost 5G omrežij je zagotovila, da bo uporaba razširjene resničnosti in virtualne resničnosti naraščala. Ker bo 5G zagotavljal izjemno hitro podatkovno omrežje, bo izboljšal virtualne izkušnje uporabnikov s pospeševanjem prenosa podatkov v oblak, obdelave in gradnje slike virtualne resničnosti. Uporabniki lahko pričakujejo izboljšano VR z minimalnim časom zakasnitve od konca do konca manj kot 20 milisekund, ko se uporablja tehnologija 5G.
  7. Opremljanje vozil z močjo AR Proizvajalci avtomobilov nameravajo v svoja vozila vključiti razširjeno resničnost. Ljudje postajajo vedno bolj navdušeni in strastni glede vožnje avtonomnih vozil, saj postajajo avtonomna vozila vedno bolj pogosta po vsem svetu. Ti velikani avtomobilske industrije sodelujejo s temi tehnologijami za proizvodnjo glasovnih pomočnikov, avtomobilske AR in več, da bi revolucionirali način vožnje in potovanja ljudi, poročajo.
  8. Virtualni športni dogodki Ko postajata VR in AR vse bolj razširjena, bosta spremenila naša dojemanja športa in pomagala ustvariti bolj vabljive športne dogodke. Zaradi preložitve športnih dogodkov zaradi COVID-19 postaja uporaba teh tehnologij bolj razširjena med oddajniki, lastniki, sponzorji in drugimi. Kot rezultat, klubi iščejo nove načine, kako se povezati s svojimi navijači in razviti nove vire dohodka. Ker je bila igra NBA 2020 preložena zaradi pandemije, vam VR liga omogoča, da se odpravite v arhive in ponovite pretekle tekme v virtualni resničnosti.
  9. Uporaba XR kot medicinskega pripomočka v zdravstvu AR, VR in XR tudi izboljšujejo medicinsko industrijo z različnimi funkcijami. Pričakuje se, da se bodo te tri industrije združile v prihodnjem letu, da bi proizvedle učinkovitejše rezultate in možnosti. Zdravstveni delavci bodo od zdaj naprej imeli višjo stopnjo spretnosti in produktivnosti. Za vse to bodo morali razvrstiti XR platforme kot medicinske pripomočke. Vendar se bodo morali soočiti z veliko več izzivi, da bi to dosegli.
  10. Umetna in virtualna resničnost v izobraževanju Ker sta umetna in virtualna resničnost našli pot v številne industrije, kot so igre, trgovina in zabava, je izobraževalni sektor doživel najopaznejši vzpon. Učitelji bodo lahko učencem predstavili učno gradivo na nove in bolj poglobljene načine zaradi imerzivnih sposobnosti VR tehnologije. Študenti, ki so oddaljeni učenci, bodo od tega imeli korist, saj ne bodo zamudili nobenih predavanj. Poleg tega bo razširjena resničnost študentom pomagala izpopolnjevati svoje spretnosti in jih obenem usmerjati pri njihovih nalogah.

S temi in drugimi trendi kaže, da bosta AR in VR lahko uporabljena v številnih disciplinah in industrijah virtualne resničnosti ter da bosta v bližnji prihodnosti zaradi vedno večjega raziskovanja in uporabe postala vse bolj priljubljena.

Leave a comment

Skip to content